De installatie bijwerken

Er zijn verschillende manieren om de installatie bij te werken:

1. Automatische methode
  2. Handmatige methode
  3. Een update importeren
  4. Lokale map
  5. Extern hulpprogramma

Opgemerkt moet worden dat setup ook een updatemethode is, maar dat deze niet altijd de allerlaatste versie bevat. In feite is het update concept ontworpen om zeer snelle updates mogelijk te maken, en dus om zeer snel te kunnen reageren op een verandering in SPF beperkingen, of op de correctie van een bug die normaal gebruik van de software verhindert. Het kan dus gebeuren dat er een update beschikbaar is, maar dat de laatste setup deze wijziging niet bevat.

De nieuwste setup is altijd beschikbaar op www.corporate.be/corporatedesk/FR/setup.zip

Updaten, op welke manier dan ook, vereist ook dat de Windows-gebruiker die de update uitvoert lid is van de groep Administrators, om dezelfde redenen als voor de installatie.

1. Automatische methode

De automatische methode is de eenvoudigste. Bij het opstarten maakt de toepassing verbinding met de updateserver en vergelijkt de lokale installatie met de installatie die op de server wordt voorgesteld. Als ze identiek zijn (wat in de meeste gevallen het geval is), gaat het opstarten verder zonder iets te zeggen: de toepassing is up-to-date. Maar als er een verschil is, als de lokale installatie ouder is dan degene die wordt voorgesteld op de updateserver, wordt de update van de lokale installatie voorgesteld of op zijn minst aangekondigd, afhankelijk van de rechten van de gebruiker die de toepassing uitvoert.

Je kunt de lokale installatie opnieuw instellen (wat bijvoorbeeld het geval kan zijn als de gebruiker ziet dat de update betrekking heeft op de module “281 Formulieren” terwijl hij bezig is met het indienen van btw-aangiften), of je kunt de update accepteren (wat in de meeste gevallen wordt aanbevolen). In dit geval wordt de update gedownload, waarna de huidige instantie van de toepassing wordt gestopt, de toepassing wordt bijgewerkt en opnieuw wordt gestart. Als de update mislukt, voert de applicatie een 'rollback' uit voor zover dat mogelijk is, d.w.z. het keert voor zover mogelijk terug naar de situatie die bestond voordat de update werd geprobeerd.

Merk op dat voor het uitvoeren van de update de gebruiker beheerdersrechten moet hebben, of beter gezegd lid moet zijn van de beheerdersgroep. Dit betekent dat de toepassing op het moment van de eigenlijke update kan vereisen dat UAC-rechten worden verwijderd.

Standaard vindt deze controle maar één keer per dag plaats. Dit betekent dat als je de toepassing meerdere keren op dezelfde dag start, deze de eerste keer de status zal controleren, maar dit de volgende keren niet zal doen.

Je kunt dit gedrag veranderen in het menu 'Bestand', 'Voorkeuren', tabblad 'Internet': selecteer 'Elke keer opstarten', 'Eén keer per dag' of 'Elke ... dag' en geef het aantal dagen op (tussen 2 en 30). Merk op dat de optie “offline werken” niet is aangevinkt.

2. Handmatige methode

Je kunt ook een handmatige update uitvoeren. Het mechanisme is ongeveer hetzelfde, behalve dat het niet automatisch wordt uitgevoerd bij het opstarten; je doet het zelf.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de automatische update bij het opstarten is mislukt of als je offline werkt.

Om dit handmatig te doen, ga je naar het menu “Bestand”, “Voorkeuren”, tabblad “Internet”.

Klik op “Internet” en klik op “Handmatig bijwerken” (rechtsonder).

Je kunt ook naar het configuratiescherm van de applicatie gaan, optie 'Gedetailleerde applicatieconfiguratie', knop 'Bijwerken'. Afgezien van het feit dat je deze update vrijwillig start (door op een knop te klikken), werkt deze op dezelfde manier als de automatische update. Het kan met name nodig zijn om de rechten van de gebruiker te verhogen. Of het nu via de toepassing of via het configuratiescherm is, de update wordt pas van kracht als de huidige toepassing wordt afgesloten, maar er vindt geen automatische herstart plaats.

Voorbeeld: je voert een handmatige update uit in het tabblad “Internet” van de Corporate Desk voorkeuren. De update wordt gedownload en in de wacht gezet. Je blijft werken met de oude versie; de nieuwe versie wordt pas geïnstalleerd nadat je Corporate Desk hebt afgesloten en is dus pas beschikbaar als je de toepassing opnieuw opstart.

3. importeren

Je kunt ook een update downloaden en deze importeren in de applicatie. Het voordeel van deze methode is dat de update kan worden gedownload naar een ander werkstation dan waar de applicatie draait, bijvoorbeeld omdat dat werkstation geen verbinding heeft met internet of omdat de proxy of firewall dat verhindert. De applicatie-update kan worden geïmporteerd vanaf www.corporate.be/corporatedesk/patch_<productversion>.upd, waarbij de productversie met kleine letters moet worden aangegeven.

Bij versie 10 kan de update bijvoorbeeld worden gedownload van www.corporate.be/corporatedesk/patch_v.10.upd.

Ga vervolgens naar het menu 'Bestand', 'Voorkeuren', tabblad 'Internet', knop

“Selecteer vervolgens het gedownloade bestand en volg de instructies.”

Ook hier moet je mogelijk je gebruikersrechten bijwerken. Net als bij een online update wordt de update pas van kracht nadat de toepassing opnieuw is opgestart.

Deze import kan ook worden uitgevoerd in het configuratiescherm: “Gedetailleerde applicatieconfiguratie”, knop “Een update importeren”.

4. Lokale map

De bovenstaande procedures zijn individueel van toepassing op elk werkstation. In een netwerk kunnen sommige werkstations echter verbonden zijn met het internet en andere niet. Of de toegang tot het internet via een proxy kan per werkstation verschillen.

Daarom is het mogelijk dat een werkstation in het netwerk met internettoegang de update downloadt, deze zelf installeert en deelt met andere werkstations via een lokale map die toegankelijk is voor alle betrokken werkstations.

- Lokale directory providers

Lokale directory providers zijn degenen die toegang hebben tot het internet. Ze configureren hun werkstations zoals hierboven beschreven in het gedeelte “Automatisch”, maar ze selecteren ook een lokale map in het veld “Kopiëren naar” met de knop “...”.

Deze map is willekeurig, maar moet natuurlijk toegankelijk zijn voor alle werkstations op het netwerk, bijvoorbeeld op een bestandsserver. Het is aan te raden om alleen voor dit doel een directory te gebruiken, maar het is niet verplicht. De applicatie maakt in deze directory een subdirectory aan voor de huidige versie (“X.15a” bijvoorbeeld).

De lokale map wordt ook gevuld tijdens een handmatige update of wanneer een update wordt geïmporteerd. Om deze functie te annuleren, maak je het veld “Kopiëren naar” leeg.

- Lokale map clients

Clients met een lokale map zijn degenen die hun versie van Corporate Desk bijwerken door updates in deze lokale map te lezen. Ze hoeven geen toegang te hebben tot het internet, maar ze moeten natuurlijk wel de nodige rechten hebben om te kunnen updaten (beheerdersrechten, zoals hierboven uitgelegd).

Om deze functie te activeren, vink je op het tabblad 'Internet' van de voorkeuren 'Updates ophalen uit' aan en selecteer je de lokale map die door de 'leveranciers' wordt geleverd.

5. Extern hulpmiddel

Een laatste optie is het gebruik van de tool 'CheckCDUpdate.exe'. Deze tool is voornamelijk ontworpen voor de 'Terminal Server' wereld, maar is daar niet toe beperkt.

Deze optie is vooral handig als de gebruikelijke gebruiker van de applicatie niet de vereiste updaterechten heeft: zodra er een update beschikbaar is, kan de systeembeheerder deze tool starten zonder de applicatie te hoeven starten.

Een ander mogelijk gebruik is om dit hulpprogramma automatisch elke nacht te laten draaien (bijvoorbeeld), en in ruil daarvoor niet meer te controleren op updates wanneer de toepassing wordt gestart (zie menu “Bestand”, “Voorkeuren”, tabblad “Internet”).

Dit hulpprogramma is op zichzelf staand: het kan overal naartoe worden verplaatst en gekopieerd, en vanaf die aparte locatie worden uitgevoerd. Maar het moet natuurlijk wel op de computer staan waarop de toepassing is geïnstalleerd.

De gedetailleerde werking van deze tool wordt beschreven in een ander document dat betrekking heeft op Terminal Server. (zie bijlage hieronder).